A tűzivíztározó és építése

A tűzivíztározó és építéseA tűz elleni védekezésről általában a poroltó és a tűzoltó készülék jut eszünkbe, vannak azonban olyan területek, ahol ennél nagyobb védelemre is szükség van. Ezek a területek pl. a gazdálkodási tevékenységet végző vállalkozások, itt ugyanis nem elég a tűzoltó készülékekről gondoskodni, hanem oltóvízre is szükség van. Ehhez az oltóvíz tároláshoz kell a tűzivíztározó építése.

A tűzivíztározó létesítése előtt először is építési engedélyre van szükség, hasonló a helyzet, mint egy általános építkezés esetén, az építésügyi hatóság fogja ezt az engedélyt kiállítani a megfelelő folyamatot követően.

A tűzivíztározókat általában vasbetonból készítik, ennek az oka, hogy stabil szerkezetet kell létrehozni, és kiemelt jelentőségű feladat a megfelelő szigetelés biztosítása is. Ezt pedig kizárólag acél szerkezettel sokkal nehezebb biztosítani. További előírások, melyeknek meg kell felelni pl. a mechanikai hatásoknak történő ellenállás (a vasbeton ezt is rendkívül jól biztosítja), védeni kell a tározóban található vizet a szennyeződésektől, vegyi anyagoktól, valamint akár az UV-sugárzás elleni védelmet is meg kell oldani.

A tározót nem csak elkészíteni kell, hanem folyamatos ellenőrzésre, hitelesítésre lesz szükség. Ezek hasonlóan működnek, mint a tűzoltó készülékek ellenőrzése, hitelesítése. A folyamat során szakértőt megvizsgálják, hogy minden az előírásoknak megfelelően működik-e, majd pedig kiállítanak a megfelelőségről egy tanúsítványt.