A lézeres szemműtét asztigmia esetén is visszaadhatja az éles látást

A lézeres szemműtét asztigmia esetén is visszaadhatja az éles látást

A rövid- és távollátás után az asztigmia a harmadik leggyakoribb fénytörési hiba. Mégis kevesen tudják, mit jelent pontosan ez a látásprobléma, és hogy lézeres szemműtéttel könnyedén és kényelmesen kezelhető. 

Mi az asztigmia (cylinder)?

Sokan összetévesztik a kancsalsággal, a köznyelvben pedig szemtengelyferdülésnek is szokták nevezni. Valójában asztigmia esetén a homályos látást az okozza, hogy az szem szaruhártya görbülete egyik oldalon domborúbb, míg a másik irányba laposabb, emiatt a szembe érkező fénysugarak nem egyetlen pontban egyesülnek a retinán.  Ennek következtében a távoli és a közeli tárgyak is elmosódottan látszanak.

Az asztigmia (cylinder) kezelése szemüveggel és kontaktlencsével

Mivel a tökéletes gömbfelszínű szaruhártya ritka, majdnem mindenkinek van kis mértékű asztigmiája, de ezt észre sem veszik, mivel az agy képes korrigálni. A 0,75 dioptriánál nagyobb érték (az asztigmia mértéket cylinder dioptriában adják meg) azonban már zavaróan homályos látást eredményezhet. 

Az asztigmia korrigálható egyrészt speciális, hengerfelszínből kicsiszolt szemüveglencsével. Ám a cilinderes szemüveg több panaszt tud okozni viselőjének, sokan szédülnek amikor fejüket mozgatják vagy elfordítják a tekintetüket. 

Ma már létezik olyan lágy, úgynevezett tórikus kontaktlencse is, amelyet kifejezetten asztigmiásoknak (cilindereseknek) fejlesztettek ki. Ez a megfelelő meridiánokban vékonyabb és vastagabb, a szaruhártyára rásimulva korrigálja a felszíni egyenetlenségeket. Nagyon fontos a megfelelő illeszkedés, és hogy a lencse ne tudjon elmozdulni, mert ha 10 foknál jobban elforog a cilinder tengelyéhez képest, akkor már nem képes éles látást biztosítani. 

Lézeres szemműtét: a tartós és kényelmes megoldás

A szemüveg vagy kontaktlencse helyett végleges és kompromisszummentes alternatíva a lézeres szemműtét. Gyakori tévhit, hogy az asztigmia kizáró ok ezeknél a látásjavító beavatkozásoknál. A modern technológiának hála ez ma már nem akadály! A legtapasztaltabb hazai klinikán 5,5 cylinder dioptriáig végzik az asztigmia korrekcióját, e felett műlencse beültetés adhat végleges megoldást. A legmodernebb eszközökkel dolgoznak, nemcsak a műtét, hanem már az alkalmassági vizsgálat során is. A lézeres szemműtét során végül a lézer úgy alakítja át a szaruhártyát, hogy a beérkező fénysugarak egy fókuszpontban egyesüljenek a látóhártyán, és ennek köszönhetően a látott kép éles lesz.

Mindez fájdalommentesen és rendkívül gyorsan zajlik, a világszínvonalú lézer 1,3 másodperc alatt tüntet el 1 dioptriát. A páciensek örömére pedig a lézeres szemműtét utáni gyógyulás is rendkívül gyorsan zajlik. Akár már 1 nap pihenés után lehet dolgozni, autót vezetni, 3 nap után visszatérni az aktív sportokhoz pl. futás, kerékpározás, aerobic.