Használható a cégkivonat külföldön is?

Használható a cégkivonat külföldön is?Ha magyarországi céges ügyintézésről van szó, akkor a cégkivonat az a dokumentum, amelyre szinte minden esetben szükség van. De mi a helyzet, ha külföldön szeretnénk céges ügyeket intézni, akkor is cégkivonatra van szükségünk?

A feltett kérdésekre a válasz egyszerű, igen, de ügyelni kell a cégkivonat típusára.

Hazai felhasználás esetén általában magyar nyelvű cégkivonatot igényelünk, ezt azonban külföldön szinte biztosan nem fogják elfogadni, nem fog senki azzal foglalatoskodni, hogy lefordíttassa magának a dokumentumot, és a formátuma sem teljesen megfelelő.

Lehetőség van cégkivonat fordítására vagy azonnal idegen nyelvű cégkivonat igénylésére is, azonban ezek a dokumentumok is hazai felhasználásra készülnek elsősorban, külföldön szinte biztos, hogy nem fogják őket elfogadni. Külföldi felhasználásra ugyanis egy speciális cégkivonat típusra van szükség, aminek a neve Apostille cégkivonat.

Az Apostille cégkivonat egy plusz felülhitelesítéssel rendelkezik, ami alkalmassá teszi arra, hogy azokban az országokban fel lehessen használni, melyek csatlakoztak az Apostille Egyezményhez. Ezt a felülhitelesítést a közhiteles cégkivonaton a magyar hatóságok látják el, és előre meg kell adni, hogy melyik országban fogjuk majd felhasználni, ez ugyanis előfeltétele az Apostille cégkivonat kiállításának. A plusz felülhitelesítés meglátszik természetesen az Apostille cégkivonat árán is, de külföldi felhasználás esetén ezzel a típussal lehet csak biztosra menni.